5 Eylül 2010 Pazar

ÜZERİNDE ÖNEMLE DURULMASI GEREKEN BİR DURUM,FAVİZM.

FAVİZM(GLİKOZ 6 FOSFAT DEHİDROGENAZ EKSİKLİĞİ)



Tüm canlılar bazı eksiklikler ve bozukluklarla doğar.Bu bozukluk ve eksiklikler yaşamı engelliyorsa yavru ölür.Eğer yaşamaya müsade eden bir eksiklikse,yavru bu özelliğiyle büyür ve sonra ürerken bunu yavrularına geçirir.Bu bozukluklara HEREDİTER bozukluklar diyoruz. İnsanoğlunda da bu bozukluklardan yüzlercesi var.Bu bozuklukları oluşturan sa genlerimizdeki mutasyon dediğimiz olaydır.

FAVİZM bu bozukluklardandır.Daha çok erkeklerde görülür.Kürt erkeklerinin yarısında mevcudtur.Eğer ana ve baba bu bozukluğa sahipse kız çocuklarında da görülür.

GLİKOZ 6 FOSFAT DEHİDROGENAZ eksikliğinde kırmızı kan hücreleri erken ölür ve parçalanır.Bunun sonucunda fazlaca parçalanan kan hücrelerinin artık maddesi olan BİLLİRÜBİN kanda birikerek sarılık yapar.Ayrıca bu biriken maddelerin etkisiyle adele ve sırt ağrıları olur.Hastada kansızlık tablosu ortaya çıkar çabuk yorulur.Bazen özellikle yeni doğanlarda kan hücrelerinin parçalanması çok fazla ve şiddetli olur şiddetli kanamalar ortaya çıkar.Sonuçda ölüm bile olabilir. Özellikle BAKLA yenilince bu özelik ortaya çıkar.FAVİZM ismi de bu nedenle verilmiştir.Ama sadece bakla yendiğinde değil,viral enfeksiyonlarda,fazla yapılan eksersizlerden sonra ve ayrıca birçok kimyasal madde ve ilaca maruz kalınca da bu tablo ortaya çıkar.



Çoğu hastada bu tablo sinsidir ve hayat boyu anlaşılmaz.Hastada hafif bir sarılık devamlı bir yorgunluk hali,adele ve sırt ağrıları mevcutur.

Devamlı kan hücresi yapmaya çalışan vücud B12 ve folik asid denilen vitaminleri fazlaca sarfeder.

Bu vitaminler bir çok sistem için çok gereklidir.fazla sarfa bağlı miktar azalınca özellikle sinir hücreleri zarar görür.Buna NÖROANEMİK SENDROM denir.
İnternette FAVİZM le ilgili çok siteler mevcud.Orada kan yıkımını başlatan sebepler ve ilaçlar tafsilatlı olarak anlatılır.Ama ben de başlıcalarını size yazacağım.
Bu hastalıkta uzak kalınması gerekenler.
-MÜMKÜN OLDUĞUNCA VİRÜTİK HASTALIKLARDAN KORUNMAK,
-AŞIRI EKSERSİZDEN KAÇINMAK
-ASPİRİN
-PARASETAMOL
-SÜLFAMİD
-SEFALOSPORİN
-KEMİSETİN
-KİNİN
-TETRASİKLİN TÜRÜ İLAÇLARI ALMAMAK.
-NAFTALİN VE TÜREVLERİNİ KULLANMAMAK
-ANİLİN BOYALARININ OLDUĞU YERLERE YAKLAŞMAMAK.

Ne gibi şeyler bu hastalığın zararlarını azaltır derseniz,B KOMPLEKS VİTAMİNLERİ VE E VİTAMİNİ.Yanlız aşırı dozda olmamak şartıyla.Çünkü onun da zararları var.
Bunları neden anlatıyorum.Çünkü bu sinsi bazen de öldürücü bozukluk DOKTORLAR TARAFINDAN DA SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN DA HEM BİLİNMİYOR HEM DE CİDDİYE ALINMIYOR.
Bu hastalık akdeniz bölgesinde çok yaygın.Öyle olmasının nedeniyse çok İRONİK. Bilindiği gibi Akdeniz bölgesinde sıtma ve benzeri paraziter hastalıklar çok yaygın.Ama işin enteresan tarafı bu parazitler GLİKOZ 6 FOSFAT DEHİDROGENAZ eksikliği olan kan hücelerini sevmiyor.Dolayısıyla bu bozukluğa sahip olmayanlar hastalıktan ölürken diğerleri sağ kalıyor.Böylece bu mutant insanların sayısı artıyor.Bizim yurdumuz da bu bölge içinde ve demin belirttiğim gibi özellikle kürt nüfusda,erkeklerde oran % 50lere yaklaşıyor.
Eğer bu hastalığın doğumda taraması yapılsa ve aileleri ve kendileri uyarılsa yukarda baksettiğimiz şeylerden sakınarak bozukluğun tahribatı en aza indirilir.Böylece anlaşılmayan ani çocuk ölümlerinin önü alınırken,hastalığın ileri yaşlarda yapabileceği tahribatta önlenmiş olur.
Arzum bu yazının çokça okunması ve bu bozukluğa sahip mutantlara yararlı olması.sevgilerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder